Regelmatig krijgen wij de vraag of we een boom kleiner kunnen snoeien. Een eigenaar heeft dan meestal het gevoel dat de boom te groot begint te worden voor de betreffende standplaats (meestal in de tuin en in de nabijheid van het huis). We horen dan termen als: hij geeft te veel schaduw, er komt te weinig zon in de tuin, hij overheerst de tuin, hij groeit te dicht naar het huis toe, hij drukt op de tuin, hij wordt veel te groot/hoog, etc.
Het korte antwoord hierop is ja. Wij kunnen een boom over het algemeen wel kleiner snoeien. Maar dit antwoord is een antwoord op de verkeerde vraag. De vraag zou namelijk moeten zijn: wat kunnen jullie aan de boom doen zodat ik als eigenaar de grootte van de boom minder als een probleem ervaar? En om deze vraag goed te beantwoorden zullen we een klein beetje de diepte in moeten.
Als een boom als te groot wordt ervaren is er feitelijk vaak sprake van een verkeerde sortimentskeuze. Er is gekozen voor een boom die niet geschikt is voor de betreffende plek. Een boom van de 1e grootte (een boom die >18m groeit in volwassen toestand) is natuurlijk heel iets anders dan een laagstam fruitboompje. Vanuit boomfysiologisch oogpunt geldt in de regel: een grote boom is niet klein te houden. Althans niet zonder (vaak zeer nadelige) consequenties voor de boom.
Wat nu te doen? De wens van de eigenaar om te gaan snoeien is natuurlijk heel begrijpelijk. Sterker nog, in veel gevallen is het een noodzakelijkheid. Sortimentsfout of niet, de boom wordt simpelweg te groot. En de boom verwijderen zou natuurlijk zonde zijn.
Dat brengt ons bij de vraag hoe je een boom ‘kleiner’ kunt snoeien. Doe je dat door de bovenkant eruit te zagen (het zogenaamde ‘toppen’)? Doe je dat door alle takken voor een deel in te korten (het zogenaamde ‘innemen’)? Of doe je dat door hele takken uit de kroon te halen (het zogenaamde ‘uitlichten’)? Alle drie de manieren zijn in het straatbeeld terug te vinden. En ook alle drie de manieren leveren een effectief kleinere boom op. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle drie de manieren aanbevelenswaardig zijn! Voor elk van de drie snoeimanieren is wel een legitieme reden te noemen. En ook elke soort boom reageert anders op snoei. Derhalve is het niet zwart-wit. Maar in algemene zin mag het volgende aangenomen worden: hoe minder je snoeit (blad-/takmassa, aantal en grootte snoeiwonden), hoe beter voor de boom. En ook: respecteer zoveel mogelijk de natuurlijke groeivorm van de boom.
Wij blijven het liefst zoveel mogelijk weg bij het toppen en het innemen. Deze snoeivormen hebben de meeste negatieve gevolgen voor de boom. Onze voorkeur gaat in 9 van de 10 gevallen uit naar het uitlichten, en dan ook nog vaak een subvorm hiervan, het zogenaamde ‘opkronen’. Wij zeggen vaak gekscherend: de boom moet niet omlaag, de boom moet omhoog! Bij het opkronen verwijderen we takken uit de onderkant van de kroon. De kroon begint daardoor niet alleen hoger maar wordt ook smaller. De breedste takken zie je namelijk vooral in de onderkant van de kroon. Vrijwel altijd levert dit als resultaat dat de boom veel minder groot lijkt (en feitelijk ook is), minder zonlicht tegen houdt, minder op de tuin drukt, minder naar het huis toe groeit en gewoonweg minder overheersend voelt. De natuurlijke groeivorm, en het daarbij horende mooie uiterlijk, van de boom blijft hierbij behouden.
Een bijkomend voordeel van deze manier van snoeien is het prijskaartje. Het toppen en het innemen zijn veel arbeidsintensiever en dus duurder in arbeidskosten.
Misschien een verrassend antwoord op de ons meest gestelde vraag in onze werkpraktijk?
Hieronder een voorbeeld van afgelopen week. De klanten wilden in eerste instantie de bomen helemaal laten terugsnoeien (toppen en/of innemen). Ze namen ons advies over om te kiezen voor opkronen in combinatie met uitlichten, en waren bijzonder blij met het eindresultaat! :-)
Voor:
Na:
Reageer op dit bericht