Afgelopen week bezochten we enkele van de meest bijzondere en monumentale bomen van de provincies Limburg en Noord-Brabant. De bomen zijn niet alleen prachtig maar kennen ook een fantastisch historisch verhaal! 

foto’s 1 en 2: Kasteeltuin Horn. Het kasteel is particulier bezit en is niet toegankelijk. De tuin is echter wel opengesteld voor publiek. Zeker de moeite waard. Enorme platanen en eiken!

foto 3: ‘De slapende haagbeuk’ in de kasteeltuin Horn. Gepland rondom 1840, dus echt wel een oudje te noemen!

foto 4: ‘De gebodenlinde van Hilvarenbeek’. Gepland in 1676. Het dorpsbestuur van Hilvarenbeek kondigde vroeger zijn gemeentezaken of ‘geboden’ af onder deze boom. Ook werd er recht gesproken onder deze boom. De lokatie van de boom is nu nog altijd een mooie centrale ontmoetingsplek in de dorpskern!

foto 5: ‘De zomerlinde op de Lind’ in Oisterwijk. Deze ‘duizendjarige’ linde staat naast het stadhuis in een prieel. De brede takken steunen op de constructie van dit prieel. Het oudste verhaal over een linde op deze plek stamt uit 1388. Het is waarschijnlijker dat deze linde tussen 1600 en 1700 is aangepland.